| |     русский | english  
Насловна
Информација за грађане Републике Србије о излазаку/улазаку из правца Белорусије на територију Пољске, Русије (Калињинградска област), Литваније и Летоније

петак, 23. фебруар 2024. године

Од тренутка избијања сукоба у Украјини, надлежни органи Пољске забранили су улазак странцима трећих земаља који желе да пређу копнену/друмску границу из Белорусије и Русије (Калињинградска област) како би ушли у Пољску ради транзита. Улаз је дозвољен само држављанима Пољске, ЕУ, држављанима из шенгенске области, страним дипломатама или странцима који имају регулисан боравак у Пољској или некој од земаља ЕУ или Шенгена (боравишна карта или виза Д за дужи боравак). Осталима страним држављанима, укључујући и држављане Р. Србије - улазак у Пољску се одобрава у крајње оправданим случајевима (здравствени проблеми, смрт и сл.), а коначну одлуку о уласку доноси дежурни припадник граничне полиције Пољске у тренутку доласка лица на конкретни гранични прелаз, у консултацији са непосредним руководством и централом Граничне полиције у Варшави.

Моле се држављани Р. Србије који желе да се врате у Р. Србију из Белорусије и Русије (Калињинградска област) преко Пољске да не крећу на пут пре него што контактирају Амбасаду Републике Србије у Варшави, путем имејла embassy.warsaw@mfa.rs .
Детаљно упутство о начину најаве уласка држављана Р. Србије на територију Пољске можете пронаћи линку Амбасаде:
http://www.warsaw.mfa.gov.rs/lat/newstext.php?subaction=showfull&id=1689598555&ucat=118&template=Frontpage3Lat&#disqus_thread
Транзит држављана Р. Србије преко Пољске према Белорусији није забрањен и нормално се одвија.

Улазак страних држављана у Белорусију из Русије и обрнуто реализује се искључиво ваздушним путем, што има утицаја на начин регистрације уласка/изласка страног држављанина у обе земље. Страни држављани који из трећих земаља улазе у Белорусију и настављају пут у Русију, морају прибавити код белоруског надлежног органа тзв. емиграциону карту, с обзиром да им иста неће бити издата у Русији, нити ће бити регистровани приликом уласка у Русију, јер летови на релацији Белорусија – Русија имају карактер унутрашњих летова. Приликом путовања из Русије у Белорусију “емиграциона карта” издата у Русији се не узима. Странци који путују из трећих земаља преко Русије у Белорусију, треба да прибаве транзитну руску визу.

На граници Литваније са Белорусијом тренутно раде два гранична прелаза: Медининкаи (Камени Лог) и Шалчининкаи (Бењакони).
Литванија је 1. марта 2024. године затварила још два гранична прелаза Лаворишкес (Котловка) и Раигардас (Привалка).
Од 18. августа 2023. године затворена су два гранична прелаза Литваније са Белорусијом - Шумскас (Лоша) и Тверечиус (Видзы).
Ако се уведу нова ограничења, од шест постојећих контролних пунктова на литванско-белоруској граници, само два ће наставити да функционишу у потпуности: Медининкаи (Камени Лог) и Шалчининкаи (Бењакони).
Што се тиче држављана Р. Србије Литванија нема ограничења приликом уласка у земљу.

На граници Летоније са Белорусијом ради само један гранични прелаз Патерниеки (Григоровшчина). Летонија је 19. септембра 2023. године затворила гранични прелаз са Белорусијом Силене (Урбани).


 


Верзија за штампу
Важне информације
Информација за грађане Републике Србије о излазаку/улазаку из правца Белорусије на територију Пољске, Русије (Калињинградска област), Литваније и Летоније